Je kunt niet altijd voorkomen dat je te maken krijgt met een blessure door het spelen van honkbal, maar er zijn wel enkele dingen die je kunt doen om het risico op een vervelende blessure flink te verminderen.
Blessures komen in vrijwel elke sport voor, een blessure is feitelijk gezien een reactie van het lichaam op een verkeerde beweging. Een blessure heeft vaak een voor de hand liggende oorzaak, zoals te veel van het lichaam verwachten, het gebruik van verkeerd materiaal of het hebben van een slechte conditie.
Het voorkomen van honkbalblessures
- Ten eerste kun je het risico op een vervelende honkbalblessure beperken door goed te trainen voor wedstrijden. Heb je een wedstrijd op de planning staan, dan raden fysiotherapeuten altijd aan om hier goed voor te trainen. Niet alleen door reguliere trainingen te volgen, maar ook door al je spieren extra te trainen door diverse krachtoefeningen te doen. Door krachtoefeningen te doen verbeter je niet alleen je krachtniveau, maar leer je je lichaam simpelweg beter kennen. Ken je je lichaam beter, dan weet je beter waar de zwakke plekken zitten en hoe je met deze zwakke plekken om moet gaan om vervelende blessures te voorkomen. Weet je van jezelf dat je ellebooggewrichten wat zwakker zijn, dan kun je de spieren in je armen extra goed trainen om te voorkomen dat je elleboogblessures krijgt.
- Ten tweede is het verstandig om altijd een warming-up uit te voeren voor de wedstrijd gaat beginnen. Een warming-up zorgt ervoor dat je spieren warm worden, waardoor ze minder stijf zijn en minder snel kunnen scheuren. Is de wedstrijd afgelopen, dan moet je altijd een cooling-down doen. Niet alleen de warming-up, maar ook de cooling-down zorgt voor minder stijve spieren en vermindert het risico op blessures.