Blessures, iedere honkballer krijgt er (helaas) wel eens mee te maken. Wij begrijpen dat dit erg vervelend is, want wie wil er nou geblesseerd raken.
Wij ontvingen een artikel van een fysiotherapeut over de meest voorkomende blessures, over hoe je deze blessures kunt voorkomen en mocht je toch een blessures oplopen, hoe kan je deze dan het beste behandelen?
De vijf meest voorkomende honkbalblessures
We hebben hieronder enkele van de meest voorkomende honkbalblessures opgenoemd. Natuurlijk kent elke sport blessures, honkbal is daar geen uitzondering in. Wil je nou graag weten hoe je honkbalblessures voorkomt? Lees dan dit artikel over het voorkomen van blessures eens.
1: een gescheurde enkelband
Als je van honk naar honk moet rennen bij het spelen van honkbal, is de kans aanwezig dat je je enkel verzwikt. Verzwik je je enkel, dan kunnen de enkelbanden oprekken of scheuren. Het gaat dan meestal om de buitenste enkelbanden, die door een plotselinge verzwikking van de enkel kunnen beschadigen. Heb je een gescheurde enkelband, dan heb je last van pijn aan de buitenzijde van de enkel, een zwelling op de enkel (een dikke enkel), een blauwe plek op de enkel, roodheid van de huid op de enkel en/of een stijve, minder beweeglijke enkel. Welke klachten je precies ervaart en in welke mate je deze klachten ervaart, is aaanvankelijk van de gradatie van de blessure. Bij een ernstige scheur in de enkelband heb je bijvoorbeeld meer klachten dan bij een opgerekte enkelband die nog net niet gescheurd is.
2: zweepslag
De kuitspieren zijn rekbaar, maar dit betekent niet dat je de spieren in de kuiten onbeperkt kunt rekken. Rek je de spieren in de kuiten te ver, bijvoorbeeld door een onnatuurlijke beweging bij het rennen of een verkeerde beweging bij rennen vanuit stilstand, dan kun je te maken krijgen met zweepslag. In dit geval zijn de vezels in de spieren overmatig gerekt of zelfs gescheurd, waardoor je vervelende pijnklachten ervaart in de kuiten. Belast je de spieren van de kuiten te lang en met onvoldoende hersteltijd, dan kun je deze blessure ook krijgen. Als je te maken hebt met zweepslag, heb je last van een pijnlijke kuit, een zwelling op de kuit, een verminderde spierfunctie van de spieren in de kuit en een verzwakt gevoel in de kuit. Ook bij deze blessure geldt dat er diverse gradaties zijn van de pijnklachten, waarbij ernstige blessures automatisch voor meer pijnklachten zorgen dan minder ernstige blessures.
3: een slijmbeursontsteking in de elleboog
Bij het spelen van honkbal werk je niet alleen veel met de benen, maar moeten ook de armen hard werken.Dit kan resulteren in een blessure in de armen, bijvoorbeeld in de elleboog. Achter de elleboog loopt een slijmbeurs, die ontstoken kan raken. Heb je last van een ontstoken slijmbeurs in de elleboog, dan wordt er gesproken over een slijmbeursontsteking in de elleboog. Je kunt een lijmbeursontsteking in de elleboog krijgen door overbelasting van het gewricht, maar ook door een val. Zeker als je vaak harde ballen moet vangen in je honkbalhandschoen en onvoldoende herstelt na het trainen of het spelen van wedstrijden, is de kans aanwezig dat je een slijmbeursontsteking in de elleboog ontwikkelt. Als je een slijmbeursontsteking in de elleboog hebt, heb je last van pijnklachten (druk op de slijmbeurs achter de elleboog), toenemende pijnklachten bij het bewegen van de elleboog, stijfheid van de elleboog, lokale temperatuurverschillen en roodheid van de elleboog.
4: een slijmbeursontsteking in de schouder
Zoals de slijmbeurs in de elleboog ontstoken kan raken, kan de slijmbeurs in de schouder ook gaan ontsteken. Zoals ook bij de elleboog het geval is, gebeurt dit voornamelijk bij overbelasting of door een val tijdens het spelen van honkbal. Vaak krijg je een slijmbeursontsteking in de schouder in combinatie met letsel aan de pezen in het schoudergewricht, wat voor extra pijnklachten zorgt. Als je een slijmbeursontsteking in de schouder hebt opgelopen tijdens het spelen van honkbal, heb je last van pijn rond het schoudergewricht, roodheid, zwelling en warmte van de schouder en heb je zelfs moeite om je arm omhoog te doen. Bij een ernstige ontsteking van de slijmbeurs in de schouder, is het zelfs niet mogelijk om de arm ver op te tillen.
5: een tenniselleboog
De laatste blessure die veel voorkomt bij honkbalspelers, is de tenniselleboog. Een tenniselleboog is een ontsteking aan de buitenzijde van de elleboog, die ontstaat door overbelasting van de strekspieren van de hand. Deze spieren lopen van het polsgewricht naar de buitenkant van de elleboog en worden vaak gebruikt bij het spelen van honkbal. Heb je last van een tenniselleboog, dan heb je moeite om op hetzelfde niveau te blijven spelen of lig je er zelfs even helemaal uit. Heb je te maken met een tenniselleboog, dan heb je last van pijn ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog die uitstraalt naar de onderarm en pols. Span je je in, dan worden de pijnklachten heviger. Een tenniselleboog in een vergevorderd stadium kan zelfs leiden tot kracht- en coördinatieverlies, maar dit komt gelukkig niet vaak voor..