Het behandelen van honkbalblessures
Ook als je jezelf goed hebt beschermd tegen honkbalblessures, kan het toch voorkomen dat je met een vervelende blessure te maken krijgt als honkbalspeler. Wil je zo snel mogelijk van deze blessure af, zodat je weer langzaam kunt beginnen met het spelen van jouw favoriete sport? Dan moet je een professionele behandeling ondergaan bij de fysiotherapeut. Welke behandeling er precies wordt aangeboden per honkbalblessure, lees je in onderstaande tekst.
De behandeling van een gescheurde enkelband
Bij een gescheurde enkelband wordt altijd aangeraden om de fysiotherapeut te consulteren. Deze specialist zal je de RICE methode adviseren en je helpen deze methode op de juiste manier uit te voeren, zodat je zo snel mogelijk van je blessure af bent. RICE staat voor Rust (geen belasting van de enkel), IJs (het koelen van de enkel), Compressie (het dragen van een bandage of zwachtel om de enkel te verstevigen) en Elevatie (het omhoog houden van de enkel). De fysiotherapeut zal verder nog aanvullende oefeningen geven voor het stabiliseren en later versterken van de enkel, waarna door de professional bepaald zal worden wanneer je weer mag gaan sporten en in welke mate je weer mag gaan spelen.
De behandeling van zweepslag
Net zoals bij de gescheurde enkelband het geval is, moet je ook bij zweepslag naar de sportfysiotherapeut om jouw blessure te laten behandelen. Ook bij deze blessure wordt vaak de RICE methode gevolgd, maar worden er ook aanvullende oefeningen gegeven om de pijnklachten te verminderen, de kuitspieren te stabiliseren en de spieren langzaam weer wat te verstreken. Alleen in overleg met de fysiotherapeut mag je weer beginnen met sporten. Heb je een ernstige vorm van zweepslag die niet opgelost kan worden door een behandeltraject van de fysiotherapeut te doorlopen, dan moet je een operatie ondergaan. Gelukkig komt deze heftige behandeling van deze blessure niet vaak voor en is het vaak voldoende om een sportfysiotherapeut te bezoeken.
De behandeling van een slijmbeursontsteking in de elleboog
Bij een slijmbeursontsteking in de elleboog zijn twee zaken erg belangrijk: rust en koelen. Het is belangrijk om de aangedane elleboog zo veel mogelijk rust te geven, maar je kunt de klachten tegelijkertijd ook verminderen door de elleboog regelmatig te koelen. Heb je last van een chronische slijmbeursontsteking in de elleboog, dan kun je naar de sportfysiotherapeut gaan om jouw blessure te verhelpen. Een chronische slijmbeursontsteking wordt namelijk veroorzaakt door het verminderd functioneren van de keten in de elleboog, wat bijvoorbeeld betekent dat de spieren en/of gewrichten standaard niet goed functioneren en voor klachten zorgen. De fysiotherapeut zal onderzoeken of de klachten in de elleboog vanuit de keten ontstaan en wat er moet gebeuren om de klachten te verminderen en uiteindelijk helemaal te verhelpen.
De behandeling van een tenniselleboog
De behandeling van een tenniselleboog bestaat uit een acute behandeling die je direct moet toepassen bij het ontdekken van de blessure en de langdurige behandeling die je ondergaat om de blessure te verminderen en uiteindelijk te laten verdwijnen. In de acute fase van de behandeling is het vooral belangrijk om de pijn te bestrijden en dit doe je door de elleboog 12 tot 15 minuten te koelen. Voor een langdurige behandeling van jouw blessure, ga je naar de fysiotherapeut. De fysiotherapeut laat je zien hoe je de spieren in je armen kunt rekken om de spanning in je onderarm te verminderen. Ook ga je samen met de fysiotherapeut de belastbaarheid van je onderarm vergroten, zodat je onderarm meer aan kan. Tot slot zal de sportfysiotherapeut ook de andere delen van de keten van de elleboog controleren, zodat een eventuele recidief van de blessure voorkomen kan worden. Door inzicht te krijgen in het ontstaan van de klacht, heb je meer kennis om de klacht in de toekomst te voorkomen en dit betekent dat je niet nogmaals te maken kunt krijgen met een vervelende tenniselleboog.