Sport gaat door, maar zonder publiek en met gesloten kantines

Clubnieuws

Het kabinet heeft maandagavond 28 september de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus aangescherpt. Voor onze sporten houden deze maatregelen in dat vanaf 29 september 18.00 uur voor een periode van drie weken geen publiek meer welkom is bij sportwedstrijden van zowel profs als amateurs. De sportkantines gaan in deze periode dicht. Voor de sportbeoefening zelf blijven de regels die sinds 1 juli gelden van kracht: binnen- en buitensporten kunnen actief kunnen worden beoefend, inclusief het organiseren van competities.

Tekst: NOC*NSF

De samenleving wordt hard getroffen door de nieuwe coronamaatregelen. Het kabinet heeft aangegeven dat deze nodig zijn is om de exponentiële groei van het coronavirus in te dammen. De maatregelen zijn erop gericht om over drie weken de verspreiding beduidend kleiner te laten zijn. Dat is belangrijk voor de volksgezondheid, maar zeker ook voor het sociaal-economische leven in Nederland, waar de sport zo’n belangrijk onderdeel van is.

Het is van groot belang de ‘gezondheid’ van de sportsector daarbij goed in de gaten te houden. Met het wegvallen van inkomsten uit publiek en kantines zullen sportverenigingen veelal niet in staat zijn zonder verlies te werken.

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF: “Het is goed voor Nederland dat de sport open blijft, zowel binnen als buiten. Het kabinet heeft begrijpelijke maatregelen genomen die onze vrijheid nu inperken om ervoor te zorgen dat we deze vrijheid later dit jaar niet nog verder kwijtraken. Voor verenigingen breken echter moeilijke tijden aan.”

“Een aantal inkomsten van een sportvereniging valt nu geheel weg vanwege het verbod op publiek, het ontbreken van evenementen en het sluiten van de kantines. Deze situatie kan zonder afdoende compensatie zo niet lang duren. We treden daarom direct in overleg met de overheid om na te gaan in welke mate het derde steunpakket afdoende is en welke steun mogelijk extra nodig is.”

Zie ook de pagina van de Rijksoverheid

Veelgestelde vragen over het coronavirus en sport 

Enkele belangrijke vragen en antwoorden van die pagina:

Geldt de maximale samenkomst van personen ook voor de sport?
Nee. Sportbeoefening is uitgezonderd van de maximale samenkomst van 30 personen binnen en 40 personen buiten. Na afloop van de sportbeoefening geldt dit wel. Dus het is de bedoeling dat je na afloop van de wedstrijd de sportaccommodatie zo snel mogelijk verlaat.

Ik rijd mijn kind (t/m 17 jaar) naar een uitwedstrijden. Ben ik dan een toeschouwer?
Nee. Bij uitwedstrijden van jeugdleden t/m 17 jaar vallen de benodigde chauffeurs onder teambegeleiding. Zij vallen dus niet onder de regel voor toeschouwers en mogen blijven kijken naar de wedstrijd.

Ik rijd mijn kind (t/m 17 jaar) naar een training of thuiswedstrijd. Mag ik blijven kijken?
Nee. Als uw kind sport op de eigen sportaccommodatie, dan vallen chauffeurs niet onder teambegeleiding. Zij worden dan als toeschouwer gezien en mogen dus niet blijven kijken.

Zie ook het Cornadossier van de KNBSB.

Comments are closed.